advert

Saturday, 3 September 2011

TANGGUNGJAWAB LA KAWAN~

Bile baca paper hari nie, tergerak skali nk share dgn reader kt cnie mengenai seorang adik yg menerima amukan dari abang nya ketika menziarahi pusara ibu bapa..Jom tgok ckit keratan berita nie:


"Insiden mengaibkan itu dikatakan berlaku apabila abang kandung wanita berkenaan naik angin selepas ditegur mengenai tunggakan pinjaman pengajian anak lelakinya dengan Majlis Amanah Rakyat (Mara) dijamin suami wanita terbabit yang tertunggak sebanyak RM26,000.
Tidak puas hati dengan teguran wanita berkenaan dan suaminya itu menyebabkan lelaki terbabit yang juga bekas pegawai kanan pasukan keselamatan bertindak di luar batasan."

Pada pendapat aku la, perkara sebegini xsepatutnya berlaku walaupn ianya mmg byk berlaku. Penjamin dan keluarga boleh disenarai hitam kn akibat tunggakan pinjaman seseorang yg dijamin walaupn pada mulanya dgn niat untuk menolong selain janji daripada si peminjam dan kluarga untuk blajar bersungguh2 dan membyar nya semula..Yg pling menyakitkan hati bile si pemiutang/keluarga ni naik berang bile dtegur walau pn pada hakikatnya kelihatan mereka mmg mampu untuk membayar semula pinjaman pengajian..
So,bertanggungjawabla dengan bantuan dan hasil yg telah diambil. Kenang dan hargai la pertolongan orang lain dengan tidak membebankan mereka. 
Tau pinjam,tau la bayau sndiri!!!


p/s: Bersama kita memelihara dan mengekalkan persaudaraan di bulan Syawal yg mulia ini..
Credit to: hmetro.com.myNo comments:

Post a Comment